top of page

 

 

GÜRÜN GEZİ REHBERİ

Sivas'ın en güneyindeki ilçesi olan bu küçük ilçe 18 bin nüfusuyla Tohma Havzasında bulunmaktadır. Doğusunda Malatya'ya bağlı Darende ve Kuluncak, güneyinde Kahramanmaraş'a bağlı Elbistan ve Afşin, batısında Kayseri'ye bağlı Pınarbaşı ve Sarız, kuzeyinde ise Kangal ilçesi bulunmaktadır. Suçatı beldesinde Gökpınar ve Sazcağız sularını da alarak, Malatya sınırında Kangal Tohması ile birleştikten sonra Fırat nehrine karışan Tohma Çayı ve Ceyhan nehrine karışan Akdere (Hurman) Çay'ı ilçenin en önemli akarsularıdır. Gezilecek bölgeleri de bu çay ve çay üzerindeki göllerdir.

Şuğul Vadisi, Gökpınar Gölü ve 4.000 yıllık Hitit evleri Gürün denilince akla gelen ve gezilecek en güzel yerleridir. Özellikle Gökpınar Gölü Türkiye'nin en güzel yerleri arasındadır.

GÖKPINAR GÖLÜ

Gökpınar Gölü tabii güzelliği bakımından ülkemizin en güzel yerlerinden biridir. İlçe merkezine sadece 10 kilometre uzaklıktadır. Suyu tatlı, berrak ve temizdir. Öyle ki bazı kısımların derinliği 17-20 metreyi bulduğu halde dibi 1 metreymiş gibi çok rahat bir şekilde gözlemlenebiliyor, Gölün rengi gerçek olamayacak kadar mavi ve turkuazdır, yer yer yosunlardan dolayı ise yeşil ve kkoyu yeşil görünüyor. Adını da zaten mavi renkten yani gök renginden alıyor. 

Gökpınar Gölü'nün alanı aslında çok büyük değil sadece 3.000 m² ancak etkileyici dip güzelliği ile doğal bir akvaryumu andırıyor Suyu çok tatlıdır ve soğuk, aynı zamanda dipten kaynayan su gözlerini de görmek mümkün, hatta gölün bir tarafından bu sudan eğilip içebilirsiniz de... 

20200714_152230.jpg

Göl rakım olarak 1400 rakımda bulunuyor, kaynağının da hemen dibinde olduğunu düşündüğünüzde suyun sıcaklığı düşük olduğunu tahmin etmek de zor değil, su yaz kış 11 derece, bu da ancak özel kıyafetlerle yüzebileceğiniz anlamına geliyor, zaten gölde yüzmek izne bağlı, yani suyu şöyle bir deneyeyim diyemiyorsunuz. ancak suya girmeyi çok mu istediniz, göl sularının aktığı ve nehir oluşturduğu yerde, yani 200 metre uzaklıkta bu suyu deneyimleyebilirsiniz. Bu arada kışın gittiğinizde kar örtüsü altında suyun sıcaklığının çevreden fazla olduğunu da söylemek mümkün, bir kaplıcayı andırıyor tabi 11 dereceyi sıcak sayıyorsanız...

20200714_153534 (2).png

Göl çevresinde mesire alanı bulunmakta, mesire alanındaki pergülelerin 2020 yılı için 25 TL ücreti var. Aynı zamanda restaurant, market ve hediyelik eşya dükkanı da mevcut yine hemen yanındaki tesiste canlı alabalık da alınabilir. Gölde deniz bisikleti gibi bir garabet mevcut, bu yüzden özellikle haftasonları gölü boş görmek mümkün değil bu yüzden, 20 civarındaki bisiklette sıra bile oluyor, üstelik sadece 5 dk kadar sürecek bir turun ücreti de 25 TL. Bu kadar para basan bir işletme olunca kimse görselliği de düşünmüyor elbette. Göl yakınındaki bir tesiste 4 odalı bir otel de bulunuyor. Yakın zamanda ise doğrudan göl çanağında 15 bungalow projesi tartışılıyor, bunun ise göle ve çevresine zarar vereceği kesin.

Gölde dönem dönem temizlik yapılsa da mevcut haliyle dahi bir kirlenme mevcut, özellikle mesire alanı gölgesinde Tohma Çayına dökülen ve içme suyu olarak kullanılan su da bile her türlü plastik atık ve çöp görmek mümkün.

ŞUĞUL VADİSİ

Şuğul Kanyonu da denilen vadi  Gürün ilçe merkezine Kayseri yönünde yaklaşık 2 km mesafe uzaklıktaki Şuğul Mahallesine ayrılan tali yoldan yaklaşık 3,5 km gidildiğinde Şuğul, Mağarabaşı ve Kuşkayası Mevkilerinde yer alan "Gürün Tohması" da denilen Gövdeli Dağından kaynaklanan ırmağın aktığı etrafı dik kayalarla çevrili dar vadidir. Vadi jeolojik zamanlardan II. Zaman (Mezozoik) Kretase döneminde yani 140 milyon ile 65 milyon yıl öncesi dönemde oluşmuştur, dik kayalıklarla çevrili vadinin ana kayası sedimanter olup, iki yamacı taşlık ve killi topraktır. Vadide söğüt, badem, sumak ve kavak ağaçlarına rastlanmaktadır. 2009 yılında tescil edilmiş 1. derece Arkeolojik Sit alanıdır.

gurun_sugul.jpeg

Birkaç yıl önce yapılan beton ve stabilize yürüme yolu üzerinde vadi gezilebilir, böylece dik kayalar, mağaralar, doğal şekiller, kaynayan sular (kışın donduğu için sarkıta dönüşmekte), berrak mavi sularıyla güzel bir zaman geçirilebilir.

gurun_sugul_kanyonu.jpeg

GÜRÜN HİTİT MAĞARALARI

Gürün ilçe merkezinde 2 km uzaklıkta, Darende yolunda bulunan mağaralarda yerleşim dönemine dair kesin bir tarih bulunmamaktadır, sadece Şuğul Vadisinde bulunan Hitit dönemi kitabeleri esas alınarak Gürün'ün 4 bin yıllık tarihe sahip olduğu ve yerleşimin de bu döneme ait olduğu tahmin edilmektedir. Mağaralar 3-4 katlı bir apartman sistemi görüntüsünü andırmaktadır ve onlarca odadan oluşmaktadır, bazı odalar arasında geçişler de bulunmaktadır ancak girmek ve gezmek çok tehlikelidir, zira kaya yapısı çok yumuşaktır ve yıkılmaya meyilllidir.

gurun_magara.jpeg

Dağ yamacında yan yana ve alt alta sıralanan mağaralara bakıldığında, kayaçların kolay aşınmasından ve kolay işlenebilmesinden dolayı yüksek yerlerin işlendiğini ve kaya evleri yapılarak burada yaşandığı anlaşılıyor, kaya evler yıllarda doğal buzdolabı gibi de kullanılmışlar ancak doğal olarak şu anda terkedilmiş durumdalar.

gurun_eski_magara.jpeg
bottom of page