top of page

 

 

KASTAMONU GEZİ REHBERİ

 

Kastamonu adı pek bilinmese de doğasıyla büyüleyen bir şehir, Ilgaz ve Küre Dağlarının önemli bir kısmı zaten il sınırları içinde, bu da kenti doğa ve tarih zengini yapmaya yetiyor. Kastamonu'da gezilecek yerler listemize biz bu yazımızda doğası ile başlayacağız, ilerleyen zamanlarda tarih ve diğer doğal zenginliklerini de ekleme imkanı bulacağız.

ÇATAK KANYONU

Azdavay ilçe merkezine 7 km uzaklıktaki bu kanyonu görmemek olmaz, zira Kanyon, Dünya’nın 4. büyük kanyonu olarak ün yapmış. Kanyona ulaşmak için ilçeden 7 km araçla gittikten sonra bir tabela görünmekte, bu tabelayı hazırlayanların aklına "+" işareti koymak gelmediğinden biraz yanıltıcı gibi görünüyor, zira bu yüzden üzerine “yalan” diye yazanlar da var. Tam bu yol ayrımından sonra aracınızla 1300 metre, yaya olarak 300 metre gitmeniz gerekiyor, yani aslında ikisini toplayacaksınız, biz bu noktada aracımızdan indiğimiz için 1600 metre yürüdük, doğa yürüyüşü seviyorsanız, hafif yukarı eğimli olan bu yol son derece güzel, biz de 28 Ekim tarihinde yılın ilk karı ile karşılaştık. 

catak kanyonu.jpg

Rakım olarak 900 rakıma çıkıyorsunuz kanyona geldiğinizde, sonra cam terastan izlemeniz gerek bütün manzarayı, zira tam 450 metre yüksekten bakıyorsunuz aşağıya, kayalar bazı yerlerde çok daha yüksek olsa da, 450 metreden izlenilen manzara muhteşem ve aynı derecede ürkütücü. Bu manzarayı ancak fotoğraflar anlatır bence…

Kanyon zemininde Devrekani Çayı akıyor ve sesi bu yüksekliklere kadar da çıkıyor. Burada bol bol fotoğraf çektikten sonra hemen yakınımıza gelen otobüsümüze bindik ve ikinci durağımız olan Horma Kanyonu’na doğru yola çıktık.

catak kanyonu 2.jpg

HORMA KANYONU

Azdavay İlçesinden Pınarbaşı İlçesine doğru devam ettik ve ilçeden geçerek 5 km uzaklıktaki Horma Kanyonuna vardık, burada bir cam teras yok ancak bu kanyon içinde de ahşap yürüme yolu var, bu yol yakın zamanda yapılmış, ben sonuna kadar yürümedim ancak kanyonda akan Zara Çayı’nın sanırım 3 km kadar sonra Ilıca Şelalesi olarak döküldüğü yere kadar yapımı bitmiş durumda, keyifli manzaralar verse de bir süre sonra ahşap zemin içinde yürümek çok keyif vermiyor ve doğaya kavuşmak, ormana girmek için geri döndük.

 

horma 2.jpg
horma kanyonu1.jpg

Kanyona girdiğinizde üzerinden geçtiğiniz ilk ahşap köprünün dönüş yoluna göre  hemen solunda bir patika başlangıcı var, bu patikada ağaçlar ve kayalar işaretlenmiş durumda ve sizi muhteşem denilebilecek güzellikte patikalar, manzaralar eşliğinde Ilıca Şelalesine kadar çıkarıyor. Ancak belirtmek gerekir ki yolun ilk yarısı %20 eğimle yukarıya doğru, ikinci yarısı ise %20 eğimle aşağıya doğru, yani yol kısa ancak eğim nedeniyle doğa yürüyüşüne alışkın olmayanları zorlayabilir. (Yürüyüş rotamız için tıklayınız, Kanyon Şelale arası 8 km yürüdük, wikilocu kapatmayı unuttuğum için 12 görünüyor, otobüsümüzle gittiğimiz yolu da kaydetmiş)

 

İlk yarısı bittiğinde bir tepeye çıkıyorsunuz ve muhteşem bir manzara eşliğinde molanızı verebilirsiniz, zira biz öyle yaptık ve yanımızda getirdiklerimizi işte şu manzara eşliğinde yedik.

horma 3.jpg

ILICA ŞELALESİ

Biz orman içi yollardan Ilıca Şelalesine vardır ancak araçla gelmek isteyenler için Pınarbaşı İlçesine uzaklığı sadece 10 km, daha sonra sadece 800 metrelik bir yürüyüş yolu bulunmakta. Horma Kanyonu’nun bittiği yerde, Zara Çayı 15 metre yüksekten dökülüyor, suyun döküldüğü yerde doğal bir havuz oluşmuş, bu havuzun rengi, içindeki ve çevresindeki bitkiler nedeniyle yeşile çalmaktadır. İsterseniz tahta terasta isterseniz de zemindeki taşlarda güzel fotoğraflar çektirebilirsiniz. 

ılıca selalesi.jpg

VALLA KANYONU

Ilıca Şelalesinden yaklaşık 45 dakika süren bir yolculuktan sonra Muratbaşı Köyü’ne ancak güneş batmak üzereyken vardık. Dünya’nın en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyonu Seyir Terası bu köyden yürüme parkuru olan ve sonundaki merdivenler hariç neredeyse hep iniş olan 1,5 km sonra. Kanyon 12 km devam ediyor ve bazı yerlerde 1100 metre derinliğe sahip, terastan ise yaklaşık 700 metreden izleyebiliyorsunuz bu ürpertici görüntüyü. Bu kanyona tehlikeleri nedeniyle kesinlikle rehbersiz girilemiyor ayrıca rehberle dahi girenlerin özel eğitimlerden geçirilmesi (işaret dili, ip inişleri, su mücadelesi eğitimleri) gerekiyor, zaten kanyonun %60’ı gölet ve bazı yerlerde girdaplar oluşmuş durumda.

 

 

Biz güneşi bu Kanyonda tamamen batırdıktan sonra tekrar Muratbaşı Köyüne gidip sıcak son demlik çayı içtik ve Yanık Ali Konağına doğru yola çıktık.

valla kanyonu.jpg
valla kanyonu2.jpg
bottom of page