KURŞUNLU ŞELALESİ
Antalya'da gezilmesi gereken yerler listesinde ilk 10'da yer alanve doğa harikası olan Kurşunlu Şelalesi ve Tabiat Parkı hakkında bilinmesi gerekenler...
KURŞUNLU ŞELALESİ NEREDE VE KURŞUNLU ŞELALESİNE NASIL GİDİLİR
Antalya’nın merkezine 20 km uzaklıkta bulunan tam bir doğa harikası Kurşunlu Şelalesi, öyle az bilinir bir yer de değil artık, günde 1500 kişi ziyaret ediyor, yakında bu yoğunluğu kaldıramaz hale dahi gelebilir.
Antalya-Mersin karayolunun 15. kilometresinden Isparta karayoluna dönülür, 5 km sonra sağ dönülerek 2 kilometre içerde bulunmaktadır, şehir merkezinden Her saat başı 519, 524, 524 A, MK80, MK81 nolu belediye otobüsleri ile 230 ve 231 numaralı minibüs hatları kullanılarak da şelaleye varılabilir. Şelale önünde ve karşısındaki otopark ücretsiz (artık ücretsiz otoparkları nadiren buluyoruz).
Kurşunlu Şelalesi aslında tek bir şelale değil arka arkaya sıralanmış 6 şelaledir, çevre köylerin kümbet şelalesi dediği şelalelerin en yükseği 13.7 m diğerlerinin yükseklikleri de 1,5 - 2 metre arasında değişmektedir. Birçok kaynakta 17-18 metre yazılmaktadır, bunun nedeni dev kazanının da 3-5 metre olmasıve ölçüme bunun da dahil edilmesidir.
Kurşunlu Şelalesi Kurşunlu Deresi/Kalabaklı deresinin üzerinde yer alır, bu dere Gelindüşen karstik kaynağı tarafından oluşturulmuştur, bu yüzden isim konusunda da çokça farklı bilgi bulunmaktadır.
GİRİŞ SAATLERİ VE GİRİŞ ÜCRETİ
Özel bir işletme taraFından işletilmekte olduğundan her gün açık olduğu, resmi tatillerden etkilenmediğini ve hergün 08:00 – 19:00 arasında (kış sezonunda 18:00) ziyarete açıktır.
Giriş ücreti 2019 Haziran için 8 TL’dir ancak sadece öğrenci indirimi mevcuttur ve öğrenci giriş ücreti 4 TL’dir.
KEŞFEDİLMESİ VE TABİAT PARKI YAPILMASI
Kurşunlu Şelalesi çok yakın tarihte, keşfedilmiştir, bölge, yemyeşil bir vadi görünümünde olup, bu doğa harikası güzelliği, ilk kez Kenan Evren tarafından 1982 Mayısında gezilmiş ve bu çevrenin düzenlenip turizme açılması talimatını verilmiştir. Sahada, akarsu vadisi ve hemen çevresi, daha çok Şelale yörelerinin yer aldığı akarsu bölümü düzenlenerek, hemen hemen 30 hektarlık kısmı, turistik aktiviteye açılmıştır. Hemen arkasından Kenan Evren için köşk de yapıldı, bu köşke ilerde tekrar değineceğim. 25.01.1991 tarihinde ise hemen hemen 394 hektar Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı ilan edilmek suretiyle Orman Bakanlığı tarafından koruma alanı durumuna getirilmiştir. Bugün bu alan 595 hektara kadar yükselmiştir.
TABİAT PARKI
Doğa tabiat parkı yapılan bu bölgeye oldukça cömert davranmış durumda, tabiat parkının hemen girişinde kızılçam koruluğu sizi karşılıyor, zengin maki çeşitleri, çınar ağaçları bulunmaktadır. Yine mersin, sedir, alıç, böğürtlen, ladin, kekik, kayıt, su içinde nilüferler bulunmaktadır.
Yaban domuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası, yılan ve kertenkele de Tabiat Parkının faunasını oluşturur.
Lübnan sediri (toros sediri / katran ağacı) bu tabiat parkında rastlayabileceğiniz ağaçlardan olup, çınar, meşe, ardıç gibi Türkiye’nin en uzun yaşayan ağaç türleri arasında sayılan bu ağaçların ömrü 1000 yılı aşabilmektedir. 40-50 metreye kadar boy atabilmekte ve genişliği 2 metreyi bulabilmektedir. Daha çok tropik iklimde yetişen bu ağaçlar oldukça görkemli bir görünüme sahiptir. Zamanında Lübnan’da bolca yetişen ve şimdilerde az miktarda kalan bu sedir ağaçları Lübnan bayrağına da simge olmuştur.
TABİAT PARKINDA GEZİ
Öncelikle tabiat parkına girdiğinizde sizi kızılçam ağaçlarının altında Gözlemeciler, kafeler, deve turu, hediyelik eşya dükkanları, büfeler karşılamakta ancak belirtmek gerekir ki şehirdeki fiyatın en az üç katına su içebileceğiniz büfeler bunlar. (0,5 su 3 TL)
Ardından merdiven inerek turunuza başlayabilirsiniz, ilk indiğiniz yerde en büyük şelaleleri göreceksiniz zaten, burada papağanla fotoğraf çektirmek de oldukça moda.
Daha sonra köprülerden geçerek taşla döşenmiş yoldan yaklaşık 500 metre yürüyerek vadide yola devam edebilirsiniz karşınıza işte yukarıda da bahsettiğim Kenan Evren Köşkü çıkacak. Bu köşk 1980’li yıllarda Kenan Evren için yaptırılmış ancak Kenan Evren’in cumhurbaşkanlığının bitmesinin ardından yıllarca atıl hale gelmiş. (parkın kuzeyinde bir helikopter pisti de mevcut)
1990’lı yıllardan sonra viraneye dönen Kenan Evren Köşkü, 2013 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar ve işletmeci tarafından restore edildi. Köşk, restorasyon sonrasında “kır kahvesi” / “Osmanlı Kahvecisi” adı altında turistlerin ziyaretine açıldı. Burada da fiyatlar biraz yüksek ancak menengiç kahvesini tavsiye ederim (15 TL)
Bu kahveciyi geçtikten sonra köprüden karşıya geçerek turunuzda dönüş yoluna geçebileceğiniz gibi, biraz daha devam ederek 15-20 dk daha uzatabilirsiniz.
Bütün bu turunuz durmadan devam ederseniz 20-25 dk sürecektir ancak bolca fotoğraf çekeceğinizi düşündüğümüzde içerde 1-2 saat geçireceğinizi tahmin etmek zor değil.
Bu arada belirtmek gerekir ki bu yürüyüş rotaları bolca merdiven içeriyor hatta toplam 200 basamak inip tekrar çıkıyorsunuz.
200 yıl önce köylüler tarafından kurulan 10 değirmenden 1 tanesi olan ve halen faaliyet gösteren tek değirmen olma özelliğini taşıyan tarihi değirmeni de görebilirsiniz.
Kaynaklar